Het Visserkwartet

Sinds jaar en dag maken de vier Vissers samen muziek: Paul (cello,piano), Irene (viool), Ingrid (klarinet) en Renske (altviool). Wat begon in de beslotenheid van de eigen huiskamer op De Streek met optredens "tussen de schuifdeuren" is intussen uitgegroeid tot musiceren buiten de deur. Ook de repertoirekeuze heeft een duidelijke evolutie doorgemaakt. In het begin was er vaak sprake van eigen bewerkingen, aangepast aan het technisch niveau van de muziekmakers. Nu kan geput worden uit het standaardrepertoire van de (licht)klassieke muziek. De muzikale leidersrol is in handen van Paul die talloze stukken voor zijn zussen en hemzelf heeft bewerkt. Of ze nu een zestiende eeuwse Pavane spelen of een strijktrio van Haydn of een bewerking van Beatles-songs, het plezier in samen muziek maken blijft altijd het allerbelangrijkste.

Van hun in Italie opgenomen CD

'Adagio en Rondo' van het Klarinetkwartet op. 2 no. 3 van
Charles-Simon Catel (in realaudio)

Voor het afspelen is de realaudio player nodig.
(zie linkpage)

Bij het vormgeven van de muzikale ideeŽn hebben alle vier de Vissers evenveel recht van spreken. In het ensemblespel zijn ze gekneed via het Jeugd en Muziekschoolorkest Groningen. Paul, Irene, Ingrid en Renske maakten als lid van dit orkest diverse buitenlandse concerttournees mee (Polen, Duitsland, Denemarken, Hongarije en ItaliŽ). Deel uitmakend van diverse grote en kleinere amateur- en semiprofessionele ensembles en orkesten (Nederlands Studenten Orkest, Noordelijk Bach Consort, Aa-kwartet, Haydn Jeugdstrijkorkest, de Groningse studentenorkesten Bragi en Mira etc.), hebben de Vissers ook nog een groot aantal andere landen en steden van de wereld bezocht: Noorwegen, Zweden, Schotland, de Nederlandse Antillen, Frankrijk, Spanje, BelgiŽ; Kopenhagen, Wenen, New York (Carnegie Hall). Muziek blijkt bij uitstek een wereldtaal te zijn. Ook al zijn de Vissers nu allemaal uitgevlogen ÖÖ. Peize blijft de uitvalsbasis voor eventuele optredens als Visser-ensemble. Dat geldt zeker ook voor de Paiser Proms op 21 juni 2003 waar muziek ook nog eens als streektaal zal fungeren.
* * * * *
Paul Visser studeert psychologie en klassieke talen. Hij speelt cello (Wilma van der Wardt is zijn lerares) en piano, overigens zonder ooit les te hebben gehad. Paul heeft bijna vijf jaar gespeeld in het Jeugd en Muziekschoolorkest Groningen (JMSO). Hij is aanvoerder van de celli in het studentenorkest "Bragi". In het seizoen 1995-1996 trad Paul op als solist, begeleid door het JMSO, in Budapest en Groningen (Oosterpoort). Hij mocht onlangs als solist optreden in de Kleine zaal van het Concertgebouw. Als tutti-cellist van het Nederlands Studenten Orkest gaat hij in januari 1997 op tournee door Nederland en het buitenland.

Irene Visser is bezig met haar zevende JMSO-seizoen. Ze heeft nu elf jaar vioolles. Ze studeerde eerst bij Frans Jansen en heeft momenteel les van Carolyn van Gemert. Irene maakte deel uit van het Lycklema-strijkkwartet en vormt momenteel met een aantal oud-JMSO-ers een ad hoc strijkkwartet. Irene heeft in de Kerk van Peize tijdens voorspeelconcerten o.a. Haydn (vioolconcert in G, eerste deel) en Van Beethoven (FrŁhlingssonate, eerste deel) ten gehore gebracht.

Ingrid Visser speelt sinds haar negende klarinet. Ze heeft er nu ruim zes JMSO-jaren op zitten. In het Muziekschool Blaasorkest was ze aanvoerder van de klarinetten. Ze speelt ook basklarinet en maakt deel uit van diverse ad hoc klarinetensembles. Ook neemt ze deel aan de projecten van het Jeugd Symfonieorkest Drenthe. Ingrid speelt graag piano en kan ook op de blokfluit goed uit de handen.

Renske Visser heeft ruim zeven jaar les van Frans Jansen. In september 1995 heeft ze de viool verruild voor de altviool. Na een jaar de tweede vioolpartijen gespeeld te hebben in het JMSO, heeft ze zich nu aangesloten bij de altviolengroep. Momenteel prepareert ze zich op het altvioolconcert van Telemann.

Muzikaal intermezzo Visser-ensemble

Paul Visser (cello, piano)
Irene Visser (viool)
Ingrid Visser (klarinet)
Renske Visser (altviool)
* * * * *


Charles-Simon Catel (1773-1830) Klarinetkwartet op. 2 no. 3 Adagio en Rondo (Visserkwartet)
* * * * *
* Paul verzorgt de toelichting op het programma. Programmawijzigingen voorbehouden.

[top][terug]